Voeding als medicijn

Artsen zouden veel vaker voeding moeten voorschrijven in plaats van medicijnen. Diabetes type 2, een hoge bloeddruk, overgewicht of een verhoogd cholesterolgehalte zijn leefstijl gerelateerde ziekten. Ze ontstaan door verkeerde voedselgewoonten en leefstijl. Daardoor kunnen ze ook behandeld worden met voeding en leefstijl. Bij veel ziekten is voeding dan ook het beste medicijn. Gelukkig is er in de afgelopen jaren steeds meer aandacht voor voeding als medicijn. Zo richtte huisarts Tamara de Weijer de vereniging Arts en Voeding op waarin zij pleit voor behandeling van ziekten met voeding in plaats van medicijnen.

Voeding voor het lichaam

Het lichaam is volledig opgebouwd uit stoffen die we vanuit onze voeding binnenkrijgen. Spieren en pezen bestaan grotendeels uit eiwitten, het zenuwstelsel en de hersenen bestaan uit vetten. Voor energie heeft het lichaam koolhydraten nodig. Botten, haren en nagels zijn opgebouwd uit mineralen. En vitamines zorgen ervoor dat het lichaam bacteriën en virussen snel kan uitschakelen, dat insuline het suiker in het bloed naar de cellen kan brengen, en dat de hersenen goed in staat zijn om informatie te verwerken. Al deze processen gebeuren in een waterige omgeving, dus ook water behoort tot de basisbenodigdheden voor het lichaam.

Ziek door voeding en leefstijl

Leefstijl gerelateerde ziekten ontstaan door een inactieve leefstijl, stress, en een voeding die te weinig voedingsstoffen bevat. Het eten van veel sterk bewerkte producten zoals Fast Foods, hamburgers, koek, gebak, witbrood, limonade en frisdrank, en te weinig onbewerkte producten zoals groenten, fruit, vis, noten en zaden, levert weinig voedingsstoffen maar vet en suiker in overvloed. Vet en suiker wordt opgeslagen waardoor overgewicht, ontstekingen en ziekten ontstaan. Door een te lage inname van vitamines, mineralen, gezonde vetten, eiwitten en koolhydraten, breken botten en nagels sneller, neemt de weerstand af en ontstaat er vermoeidheid omdat de suikers uit het bloed niet goed verwerkt kunnen worden.

Leefstijl gerelateerde ziekten ontstaan door een inactieve leefstijl, stress, en een voeding die te weinig voedingsstoffen bevat

Genezen door voeding: niet snel, wel duurzaam

Een gezonde voeding kan al deze gevolgen terugdraaien. Dit gebeurt niet van de een op de andere dag zoals sommige medicijnen wel kunnen, maar het is wel duurzaam en beter voor de gezondheid. Voeding kent namelijk geen bijwerkingen en geeft, in tegenstelling tot medicijnen, geen belasting op de lever of nieren. Enkele weken nadat nieuwe gewoonten zijn aangeleerd en er vaker wordt gekozen voor groenten bij de maaltijden, fruit, noten en zaden tussendoor en volkoren graanproducten, zijn de botten al meetbaar sterker, is de weerstand beter en zijn de bloedsuikers stabieler waardoor ook de energie en fitheid terugkomen. Het gewicht neemt af, de bloeddruk daalt en de laaggradige ontstekingen verminderen. Het effect van voeding is zo sterk dat medicijnen voor bijvoorbeeld diabetes type 2, een hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterol niet (meer) nodig zijn.

Het effect van voeding is zo sterk dat medicijnen voor bijvoorbeeld diabetes type 2, een hoge bloeddruk of een verhoogd cholesterol niet meer nodig zijn

Meer weten over ‘voeding als medicijn’?

In het artikel Bewerkte vs. onbewerkte voeding lees je wat bewerkte voeding is en wat het effect daarvan is op de gezondheid. Ook interessant is het artikel Laaggradige ontsteking en Fast Food Fever waarin de relatie beschreven wordt tussen Fast Foods, ontstekingen en gezondheid.

Op de website van Stichting Je leefstijl als medicijn is ook veel informatie van deskundigen te vinden over voeding en leefstijl als medicijn, en lees je diverse ervaringsverhalen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s