Voeding

Voeding is de basis van het leven. Ik leg graag uit wat we (de wetenschap) weten over gezonde voeding. Dit doe ik een een aantal artikelen:

 

 • Gezonde voeding

  We eten elke dag. Ons lichaam functioneert op de voedingsmiddelen die wij eten. Maar wat is gezonde voeding eigenlijk? Kan de wetenschap hier wel iets over zeggen? In dit artikel lees je van welke culturen wij iets kunnen leren als het gaat om gezonde voeding. 

 

 • Gezonde voedingsmiddelen

  Sommige voedingsmiddelen bevatten meer gezonde ingrediënten dan andere. Deze zouden we dus best iets vaker in onze voeding mogen gebruiken. Ben je benieuwd welke voedingsmiddelen gerelateerd zijn aan een betere gezondheid en een langer leven? Klik dan in dit artikel door naar de verschillende voedingsmiddelengroepen.

 

 • Bewerkte vs. onbewerkte voeding

  De voedingsmiddelenindustrie maakt producten die goed verkopen. Het zijn dus vooral producten die lekker zijn. Hoe lekkerder, hoe beter. Lekkere producten geeft ons een gevoel van beloning en dat is fijn, maar het zet ons ook aan om meer te eten en werkt dus overgewicht in de hand. Hoe sterker voeding bewerkt is, hoe sterker deze prikkel. Lees in dit artikel meer over bewerkte vs. onbewerkte voeding.

 

 • Suiker

  Suiker is lekker en dat is de reden dat er aan veel producten suiker is toegevoegd. We krijgen hierdoor heel veel suiker binnen. Waarschijnlijk meer dan goed voor ons is. Er zijn veel studies die laten zien dat de toename van de suikerconsumptie gerelateerd is aan meer chronische ziekten zoals overgewicht en diabetes.

 

 • Biologische voeding

  We kopen steeds meer biologische voeding. Het is duurzaam, beter voor het milieu, dierenwelzijn en de biodiversiteit. Maar welk effect heeft biologische voeding eigenlijk op de gezondheid? Is biologische voeding gezonder dan niet-biologisch? Is het zijn (soms veel) hogere prijs wel waard?