Kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen hebben vaak zeer gunstige eigenschappen voor de gezondheid. Vaak zijn het sterke antioxidanten en beschermen hiermee lichaamscellen tegen schadelijke invloeden. Een klein kruidentuintje met een aantal soorten kruiden kan helpen de kruiden vaker te gebruiken. Je hoeft hier geen grote hoeveelheden van te gebruiken maar wellicht kan je deze iets vaker dan je nu doet verwerken in je maaltijden.

image-2017-11-06 (1)

Munt, salie, rozemarijn, marjolein, artemisia (zomeralsem)

Deze kruiden hebben een sterke antioxidatieve functie en werken diuretisch (vochtafdrijvend). Dit is gunstig voor het hart en de bloedvaten en helpt de bloeddruk te verlagen. Ook zijn er aanwijzingen dat deze kruiden kunnen beschermen tegen kanker. Marjolein is goed voor het geheugen en andere cognitieve functies.

 

Venkel(zaad)

Venkel en venkelzaad hebben een vochtafdrijvend effect en helpen hiermee de bloeddruk te verlagen.

 

Mariadistel

Mariasistel bevat silymarine. Dit is een antioxidant met ontstekingsremmende eigenschappen. Ook ondersteunt silymarine de lever. De lever zorgt ervoor dat alle afvalstoffen het lichaam kunnen verlaten. Schadelijke stoffen zoals alcohol en medicijnen worden door de lever afgebroken. Mariadistel ondersteunt deze werking van de lever.

 

Knoflook

Knoflook is een van de meest krachtige natuurlijke voedingsmiddelen en beschermt tegen chronische ziekten zoals aderverkalking, beroerte, kanker, immuunziekten, cognitieve achteruitgang, artrose en staar.

 

Kurkuma (geelwortel)

Kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, is als kruid verwerkt in kerry en zorgt voor de typerende gele kleur van kerry. Kurkuma beschermt tegen het ontstaan van kanker en werkt ontstekingsremmend. Daarnaast zorgt kurkuma voor gunstige processen in het lichaam die bijdragen aan een langer, gezond leven. Deze processen zijn hetzelfde als aangezet worden bij calorierestricite. Ook helpt kurkuma de verergering van dementie vertragen. Dit kan verklaren waarom mensen uit Okinawa (waar kurkuma veel gebruikt wordt) zo weinig Alzheimer hebben.