Suiker

Er wordt veel gezegd en beweerd over suiker. En het klopt, we krijgen met onze voeding veel te veel suiker binnen dan goed voor ons is. Net als zout. Sterk bewerkte voeding bevat vaak veel suiker. Suiker helpt om producten houdbaar te maken maar suiker laat producten bovenal lekkerder smaken en ons er meer van eten. Suiker is lekker omdat het hongergevoelens en de trek in ‘iets lekkers’ vermindert en de hersenen rustig maakt.

De grote hoeveelheid suiker die we met onze voeding binnenkrijgen ontregelt ons metabolisme waardoor overgewicht en chronische ziekten kunnen ontstaan. Bovendien kan suiker je moe maken. Wie kent de suikerdip niet? Een uurtje na een koolhydraat rijke lunch (4 boterhammen met jam en hagelslag en een glas sinaasappelsap) moet je moeite doen je ogen open te houden. Geconcentreerd ergens aan werken zit er even niet in. Je lichaam heeft hard gewerkt om alle suikers uit je lunch weg te werken; te verbranden voor energie, op te slaan of om te zetten naar vet. Alhoewel veel mensen dit effect van een koolhydraat rijke maaltijd zullen herkennen; het is niet normaal. Het is een signaal van je lichaam dat het de suikerload niet goed aan kan. Op korte termijn en bij uitzondering is er niet veel aan de hand. Maar op de langere termijn en als dit dagelijks gebeurt, is het wel de moeite waard om te overwegen een voeding te kiezen waarin suiker veel minder vertegenwoordigd is. Naast dat suiker je moe maakt, kan te veel suiker in je voeding ook leiden tot te veel eten, overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Een beetje te veel

Laat ik duidelijk zijn; suiker is niet per definitie slecht of dé ziekmaker. Suiker is een natuurlijk ingrediënt dat het lichaam nodig heeft. Suiker (glucose) is de belangrijkste brandstof van de hersenen en als je een sprintje trekt verbrand je voornamelijk suiker. Het lichaam is dus prima in staat om suiker te verwerken.

Who_consumes_the_most_sugar

Echter, het is vooral de hoeveelheid suiker dat niet goed voor je is. De inname van suiker is sinds korte tijd sterk gestegen en bovendien een van de hoogste van de wereld. Onderzoek van Euromonitor laat zien dat Nederland, na de Verenigde Staten en Duitsland, de hoogste suikerconsumptie heeft. In de grote hoeveelheden suiker die we gemiddeld binnenkrijgen, zou je suiker kunnen zien als één van de meest schadelijke bestanddelen uit de voeding. Suikerrijke voedingsmiddelen bevatten veel calorieën die het lichaam opslaat als ze niet direct verbrand hoeven te worden. Is de suikeropslag vol? Dan wordt het omgezet in vet waarvan je oneindig veel kunt opslaan. Dit kan vervolgens leiden tot overgewicht, diabetes en hart- en vaatziekten.

Afkicken van suiker

Ik spreek uit ervaring; wil je graag minderen met suiker? Dan moet je afkicken. Ben je gewend om dagelijks een bepaalde ‘dosis’ suiker te gebruiken? Dan zal je lichaam hieraan wennen en er gedurende enkele weken naar blijven vragen. Het gaat te ver om te spreken over een verslaving. Ik heb het liever over gewenning en gewoonte. Het ‘afkicken’ van een gewoonte is niet makkelijk. Eén voordeel: het is tijdelijk lastig en daarna ben je van deze slechte gewoonte af. Hierbij een aantal tips die kunnen helpen je van je suikergewenning af te halen:

  • Haal voorlopig geen koekjes, snoepjes, taartjes, chocolaatjes en andere producten met veel suiker in huis of verstop ze op een plek waardoor je ze niet ziet.
  • Op de momenten waarop jij altijd iets zoet at, moet je nu iets anders gaan eten. Mijn vervanging waren noten, maar je kan ook denken aan calorie-armere tussendoortjes zoals tomaatjes, komkommer, worteltjes of een stuk fruit.
  • Zet door! Je zult merken dat het steeds makkelijker wordt om de suikerrijke producten te laten staan en dat je ook best goed functioneert op het alternatief dat je nu gebruikt. Na 2 weken heb je echt al minder vaak behoefte aan je suikermomentje. Nog even en je bent er echt vanaf! Op een gegeven moment zul je zelfs helemaal geen behoefte meer hebben aan de suikerrijke producten. Voorheen leek je niet zonder te kunnen.
  • Naast dat het super gezond is om je suikerinname te minderen, zal je ook merken dat wanneer je dan tóch een keer iets met suiker gebruikt je dit véél en vééls te zoet vindt. Na één koekje of stukje chocolade bij uitzondering heb je ook wel genoeg gehad. Verbazing wekkend hoe gewenning je zintuigen manipuleert.
sugar-1354787_1920