Groenten en fruit

De mens heeft behoefte aan vééél groenen en fruit, veel meer dan we op dit moment eten. Ook wetenschappelijke literatuur bevestigt het belang van groenten en fruit steeds vaker. Dat groenten en fruit een belangrijke rol vervullen in een gezonde voeding, is ook één van de lessen uit de Blue Zones. Mensen uit de Blue Zones eten veel meer groenen en fruit.

Lees hier meer over de Blue Zones.

 

Biologisch

In de biologische (dynamische) landbouw is meer respect voor mens en natuur. Er wordt in de biologische landbouw meer rekening gehouden met de invloeden van de voedselproductie op het milieu en worden er geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. Van chemische bestrijdingsmiddelen is niet goed bekend welk effect deze middelen – en de combinatie van deze middelen – op de langere termijn hebben op de gezondheid. Steeds meer chemische bestrijdingsmiddelen worden verboden in de landbouw omdat ze schadelijk lijken voor de gezondheid. Zo lijkt er bijvoorbeeld een relatie te zijn tussen bepaalde pesticiden die vroeger werden gebruikt op landbouwgewassen en het ontstaan van de Ziekte van Alzheimer op latere leeftijd (Richardson et al. 2014).

 

Tomaten

De tomaat is een belangrijk ingrediënt in de Mediterrane voeding. Tomaten zijn rijk aan vitamine C en kalium. Door tomaten te koken worden antioxidanten zoals lycopeen beter beschikbaar. Er zijn aanwijzingen dat lycopeen kan beschermen tegen prostaatkanker. Door olijfolie te gebruiken in combinatie met tomaten, wordt de opname van nutriënten en antioxidanten uit de tomaat extra verhoogd.

 

‘Wilde’ groenten

Onder ‘wilde’ groenten worden bladgroenten verstaan zoals postelein, rucola, boerenkool en snijbiet. Deze groenten bevatten veel mineralen zoals ijzer, magnesium kalium en calcium en carotenoïden. Deze groenten werden veel gegeten in de Blue Zones en zijn gerelateerd aan een langer leven.

 

Citroen

Citroenen bevatten veel vitamine C. Door de lage zuurgraad hebben citroenen een gunstig effect op het bloedsuikergehalte en beschermen ze tegen suikerziekte. Je kunt in veel gerechten citroenen verwerken. Bij mij thuis ligt er dan ook vaak één op de fruitschaal. Je kunt ze gebruiken als dressing over salades, bij vis of in een soep.

 

Venkel

Venkel is een heerlijke groente met een opmerkelijke, anijsachtige smaak. Je kunt er lekkere soepen van maken of in een ovenschotel verwerken. Venkel bevat veel vezels – deze zijn goed voor je darmbacteriën en je stoelgang – en vitaminen waaronder vitamine A, B en C. Bovendien heeft venkel een diuretisch (vochtafdrijvend) effect wat helpt de bloeddruk te verlagen.

 

Avocado

Avocado’s kan je tegenwoordig in elke supermarkt kopen. Ze zijn romig van smaak en je kunt er heel veel mee maken. Avocado’s bevatten veel kalium en weinig zout. Ze helpen de bloeddruk te verlagen en verminderen het risico op een beroerte.

 

Shii take

Chinese paddenstoelen zijn bekend vanwege hun immuun versterkende eigenschappen. Shii take bevat meer dan 100 verschillende bestanddelen die het immuunsysteem, en dus je weerstand, helpen te verbeteren.

 

Zeewier

Zeewier, bijvoorbeeld nori dat gebruikt wordt om sushi van te rollen, is rijk aan carotenoïden, foliumzuur, magnesium, ijzer, calcium, jodium en antioxidanten.

Een interessante combinatie van voedingsmiddelen uit Okinawa is kurkuma, zoete aardappel en zeewier. Deze voedingsmiddelen zetten in het lichaam vergelijkende processen aan als calorie-restrictie. Calorie-restrictie (het verminderen van je dagelijkse calorie-inname) is één van de manieren waarop mensen langer leven en gezonder blijven. Sommige voedingsmiddelen kunnen dit proces in het lichaam nabootsen en helpen dus om gezond oud te kunnen worden.

 

Bananen

Bananen bevatten koolhydraten, en veel kalium en vezels. Kalium is goed voor je bloeddruk en vezels zijn goed voor je darmen.

 

Papaya

Papaya bevat veel vitamine A, C en E. Ook bevat deze vrucht het enzym papaïne. Papaïne helpt ontstekingsreacties te verminderen. Veel ziekten, zoals hart- en vaatziekten gaan gepaard met minuscule ontstekingsreacties in het lichaam. Deze ontstekingen zijn schadelijk voor het lichaam.