Oliën en vetten

Oliën en vetten zijn heel belangrijk. Ze leveren energie en bouwstoffen. Ze werken verzadigend (hierdoor heb je minder snel weer trek) en bevatten belangrijke vetzuren en vitamines. De laatste jaren komen vetten weer in een iets positiever daglicht. Omdat vetten per gram de meeste calorieën leveren, werden vetten aan het eind van de vorig eeuw gezien als de belangrijkste dikmakers. Vetarme diëten werden gezien als dé oplossing voor overgewicht. Maar helaas, dat mocht niet baten. Het aantal mensen met overgewicht is ondanks de toename van het gebruik van 0% vet yoghurt en magere melk, kaas en vleeswaren alleen maar verder gestegen.

Gelukkig ligt de tijd dat vet in het verdomhoekje stond achter ons en wordt er, in plaats van te letten op de hoeveelheid vet, steeds meer gekeken naar het type vet en de kwaliteit hiervan. Sommige vetten (vooral de onverzadigde vetten) worden zelfs gezien als gezondheidsbevorderend. Verzadigde vetten worden, wanneer je ze met mate gebruikt, ook niet meer per definitie als slecht beschouwd. Zo wordt volle yoghurt door steeds meer voedingsdeskundigen gezien als een betere keuze dan de magere variant, vooral vanwege de verzadigende werking van volle yoghurt. Door een beter verzadigingsgevoel wordt de kans op ongezond snacken tussen de maaltijden door verkleind.

Onverzadigde vetten zijn onmisbaar voor de gezondheid

Een verschuiving van de mindset ‘slechte vetten vermijden’ naar ‘goede vetten gebruiken’ zou de gezondheid goed doen. Olijfolie is een belangrijke bron van goede vetten die je eenvoudig in je voeding kunt toepassen: om te bakken en braden, én voor dressings over salades.

 

Olijfolie (koudgeperst, extra vierge)

Olijfolie is één van de belangrijkste ingrediënten van de Mediterrane Voeding. In vrijwel alle gerechten die gemaakt worden in de Mediterrane landen wordt olijfolie gebruikt. 75% van alle olijfolie die geproduceerd wordt komt dan ook uit deze landen: Spanje, Italië en Griekenland.

Olijven en olijfolie bevatten naast goede onverzadigde vetten, ook veel bioactieve stoffen die goed zijn voor de gezondheid. Vierge en Extra Vierge olijfolie bevatten de meeste van deze gezonde stoffen. Vele wetenschappelijke literatuur bevestigt de gezondheidsbevorderende eigenschappen van olijfolie. Het verlaagt bijvoorbeeld het slechte LDL cholesterol en verhoogt het goede HDL cholesterol. 4 eetlepels olijfolie per dag is gerelateerd aan 50% minder vroegtijdig overlijden.

olive-oil-968657_1920