Dranken

Water

water-1487304_1920

Water is de belangrijkste bron van vocht voor het lichaam. Water hydrateert en zorgt voor de afvloeiing van gifstoffen. Het drinken van voldoende water bevordert de bloeddoorstroming. Bijkomend voordeel: wanneer je meer water drinkt, drink je automatisch ook minder ongezonde dranken zoals frisdrank en vruchtensappen.

 

Koffie

In de Blue Zones wordt ook koffie gedronken. En koffie wordt gerelateerd aan minder suikerziekte, hartziekten en mogelijk zelfs op de ziekte van Parkinson.

 

Kruidenthee

Thee van kruiden zoals munt, salie, rozemarijn, artemisia en marjolein leveren antioxidanten en werken diuretisch (vochtafdrijvend). Deze kruidentheeën beschermen tegen tegen kanker. Marjolein is bovendien goed voor het geheugen en andere cognitieve functies.

 

Groene thee

Groene thee beschermt tegen leeftijdgerelateerde symptomen zoals hartziekten en kanker, beroerte, osteoporose, diabetes en cognitieve achteruitgang.

 

Sojamelk

Ongezoete sojamelk kan koemelk vervangen. Sojamelk bevat naast eiwitten ook fyto-oestrogenen die beschermen tegen verschillende vormen van kanker.

 

Wijn

pouring-wine-1952051_1920

Opvallend in de Blue Zones is dat de mensen die daar leven dagelijks 1 tot 2 kleine glazen rode wijn drinken. Rode wijn heeft een aantal gunstige effecten. Het verhoogt bijvoorbeeld de opname van een aantal belangrijk flavonoïden. Belangrijk gegeven: mensen uit de Blue Zones drinken vrijwel nooit meer dan de 2 kleine glazen per dag. De gunstige effecten van rode wijn gelden echter alleen bij deze kleine hoeveelheden. Wellicht jammer voor sommigen: de gunstige voordelen van rode wijn gaan niet op wanneer je alle glazen van de week opspaart voor het weekend. Dan gaat het echt tegen je werken.