Brood, granen, aardappelen

Brood, granen en aardappelen zijn belangrijke bronnen van koolhydraten en daarmee energie. Bovendien bevatten deze producten belangrijke vitamines, mineralen en vezels. Er zijn veel producten verkrijgbaar die in deze categorie vallen maar die zeker niet gezond te noemen zijn. Witbrood bijvoorbeeld, levert wel koolhydraten (en dus calorieën) maar geen vezels (je eet hierdoor makkelijk te veel) en vrijwel geen vitaminen en mineralen. Bovendien schiet van witbrood je bloedsuikergehalte sterk omhoog.

Zie hieronder een aantal gezonde keuzes voor brood, granen en aardappelen waar de mensen uit de Blue Zones heel oud mee worden.

Lees hier meer over de Blue Zones.

 

100% volkoren brood

Volkoren brood bevat meer nutriënten en veel vezels dan wit- of bruinbrood. Een van de grote voordelen van volkorenbrood is dat het bloedsuikergehalte na consumptie veel stabieler blijft dan na het eten van witbrood. Daarnaast zorgen de vezels dat je sneller een vol gevoel krijgt. Hierdoor eet je minder snel te veel en heb je minder snel weer trek. Het risico op snacken neemt hierdoor af.

 

Zuurdesem brood

Bij zuurdesem brood wordt geen gebruik gemaakt van een gist om het brood te laten rijzen. In plaats van gist wordt er alleen water en meel gebruikt waarna bacteriën (Lactobacillus sanfranciscensis) voor de gisting zorgen. Zuurdesem brood heeft een lagere glycemische index dan gewoon brood waardoor het bloedsuikergehalte stabieler blijft. Bovendien is de Lactobacillus sanfranciscensis een probiotische bacterie die de gezondheid van het darmmicrobioom ondersteunt.

 

Aardappel (niet gefrituurd)

Aardappels bevatten veel kalium (bloeddrukverlagend), vitamine B6 en vezels. Hiermee is de aardappel goed voor hart en bloedvaten. Vooral de schil is rijk aan vezels. De aardappel is één van de meest bespoten gewassen in de reguliere landbouw. Kies daarom voor biologische aardappelen.

 

Zoete aardappel

De zoete aardappel bevat veel flavonoïden, vitamine C, vezels, carotenoïden en complexe koolhydraten. Complexe koolhydraten zorgen voor een stabielere bloeddruk. Daarnaast is van de zoete aardappel bekend dat het calorie-restrictie nabootst. Calorie-restrictie is het verminderen van de calorie inname waardoor er in het lichaam overlevingsprocessen worden aangezet. Deze processen zijn goed voor de gezondheid en overleving. Mensen die calorie-restrictie toepassen leven langer en zijn gezonder. Er zijn een aantal voedingsmiddelen die de processen van calorie-restrictie in het lichaam kunnen nabootsten. Zoete aardappel is er daar dus één van.

 

Havermout

Havermout bevat veel vezels, bevat gezonde vetten en koolhydraten, eiwit, ijzer en b-vitaminen.

 

Durum tarwe

Durum tarwe, of harde tarwe (Triticum durum) is een tarwesoort met een hoog gehalte aan eiwitten en een iets lager gehalte gluten. Dit tarwesoort zorgt voor een minder hoge bloedsuikerpiek dan gewone tarwe en verlaagt het risico op suikerziekte. In Italië wordt deze tarwesoort veel gebruikt voor pasta’s.

 

Gerst

Gerst is het graansoort dat het meest is geassocieerd met een 100 jarige leeftijd onder mannen die op Sardinië wonen. Gerst heeft, mede dankzij een hoog gehalte aan vezels, een lage glycemische index wat inhoudt dat de bloedsuikerspiegels minder sterk stijgen. Net als durum tarwe bevat gerst veel eiwitten. Gerst bevat bovendien veel magnesium dat van belang is voor de bloeddruk en het energieniveau.

 

Zilvervlies rijst

Zilvervlies rijst bevat meer vezels, b-vitaminen en essentiële vetzuren dan witte rijst. Het zorgt daarmee voor een stabieler bloedsuikerlevel. Hoe stabieler de bloedsuiker spiegel, hoe kleiner de kans op suikerziekte en hart- en vaatziekten.