Wortel-gember-notenkoek

Af en toe (volgens de 80/20 regel) verwen ik mezelf met zelfgebakken koek of taart. Ik kijk wel altijd waar ik de ingrediënten kan aanpassen zodat hij net iets minder ongezond is. Voor deze koek heb ik geen suiker gebruikt en er zitten meer wortels in dan in gebruikelijke worteltaarten. Deze wortelkoek met gember en noten is een echte herfstkoek. Lekker met een kop verse gemberthee!

Ingrediënten

250 g wortels

200 g bloem

2 tl bakpoeder

2 tl gemalen gember of 2 el verse gember (geraspt)

snufje zout

5 el ahornsiroop

1 ei

200 g boter (op kamertemperatuur)

100 g walnoten en/of hazelnoten

Bereiding

Schil de wortels en rasp ze grof. Hak de noten fijn. Meng de bloem, het bakpoeder, de gember en het zout in een kom. Verwarm de oven voor op 160 graden.

Klop de boter met de eieren en de ahornsiroop goed door elkaar zodat er een glad beslag ontstaat. Voeg eetlepel voor eetlepel het bloemmengsel toe en meng alles goed. Meng de wortels en de walnoten door het beslag.

Vet de vorm in en schep het beslag in de vorm. Strijk de bovenkant glad. Bak de koek 60 minuten in de oven. Laat de koek in de vorm, op een rooster afkoelen.