Ontspannen en stress loslaten: Sedona Methode

De Sedona Methode is ontwikkeld door Hale Dwoskin en is een hulpmiddel om negatieve gedachten en gevoelens los te laten en vrede te hebben met je ervaringen en je gevoelens. Oók als deze negatief zijn. Het loslaten van negatieve gedachten en gevoelens geeft je ruimte, ontspanning en energie. Het vermindert direct de stress in het lichaam.

 

Negatieve gedachten als oorzaak van stress

Negatieve gedachten en gevoelens zijn de grootste veroorzakers van stress. Het zijn dus niet de vervelende situaties op zich, maar onze (geestelijke) reactie op deze situaties. Alles wat we van de situatie denken, voelen en wat we ermee zouden willen kan gevoelens van angst, onzekerheid of boosheid oproepen. En dat geeft stress.

Vervelende situaties kun je niet altijd veranderen of voorkomen, maar wél de manier waarop je ermee om gaat. De Sedona Methode helpt om negatieve gedachten en gevoelens los te laten.

Negatieve gedachten en gevoelens zijn de grootste veroorzakers van stress

 

De kunst van het loslaten

Negatieve gedachten en gevoelens zijn niet persé verkeerd. Het gaat erom dat je vrede met deze gedachten kunt hebben en dat ze jou niet gaan beheren. Boosheid is bijvoorbeeld prima en mag er best zijn. Boosheid kan heel effectief zijn maar duurt zelden langer dan 5 of 10 minuten. Wanneer boosheid of andere negatieve gevoelens langer aanhouden, gaat het tegen je werken. Je bent zoveel met de situatie en jouw emotie bezig dat de situatie met alle gevoelens en gedachten zich aan je vastgrijpt. Een voorbeeld; wanneer jouw buurman voor de zoveelste keer zijn autodeur tegen jouw auto aan slingert, is het heel normaal dat je op dat moment even door het lint schiet en je met een rood aangelopen hoofd naar buiten stormt en de buurman eens goed wijst op het feit wat hij zojuist heeft gedaan. Op dat moment is jouw reactie heel effectief en doeltreffend. Je buurman biedt zijn excuses aan en belooft de schade te vergoeden. Nu is het belangrijk dat je deze gevoelens van boosheid los kunt laten. Jouw boosheid heeft zijn werk gedaan en is niet langer nodig. Sterker nog, het wordt een blok aan je been. Het brengt je niet verder als jij de rest van de dag (of de week) boos en geïrriteerd blijft en iedere keer wanneer je de buurman ziet deze gevoelens terugkomen. Het feit dat jij je boos voelt, heeft in deze situatie totaal geen functie meer en zorgt alleen maar voor stress.

Wanneer negatieve gedachten en gevoelens langer aanblijven dan strikt noodzakelijk, gaat het tegen je werken. De gedachten en gevoelens hebben geen functie meer en zorgen alleen maar voor stress

Onze geestelijke reactie op vervelende situaties brengt ons dus meestal niet wat we willen. Hierdoor gaan we ons nog meer aan de vervelende situatie vasthouden. Alhoewel de buurman geen schade meer maakt aan jouw auto, blijven de gedachten en emoties van dat ene moment terugkomen, iedere keer als je de buurman ziet. Je gezondheid en je stemming gaan mee in deze negatieve spiraal. Er zit maar één ding op: loslaten.

Andere herkenbare voorbeelden zijn het verzetten tegen slapeloosheid of het focussen op je lichaamsgewicht. Lig je ’s nachts uren wakker of erger je aan die kilo’s die er maar niet vanaf willen? Dan schiet het echt niet op door je hiertegen te verzetten en je eraan te ergeren. Je valt er echt niet eerder van in slaap of je verliest de kilo’s er echt niet sneller door. Integendeel, je slaapt er nog minder door of je gaat meer eten om je gevoelens van falen te compenseren. Laat het los! Heb vrede met de gedachte dat je ook uitrust wanneer je ontspannen in bed ligt en dat je gewicht misschien minder belangrijk is dan je gezond voelen door gezond te blijven eten en te leven. En wie weet, val je vanzelf toch nog in slaap en sluipen die kilo’tjes er stiekem toch nog vanaf.

 

Loslaten in twee stappen

Wanneer een gebeurtenis, een probleem of situatie stress, onrust, angst, boosheid, etc. bij je oproept kunnen de volgende stappen helpen om deze gevoelens los te laten.

1. Verwelkomen

balloon-984229_1920

Ga in gedachte naar de gebeurtenis, het probleem of de situatie waar je onvrede mee hebt. Geef de ruimte aan de gevoelens en gedachten die bij je opkomen. Dat je deze gedachten en gevoelens hebt is heel gewoon, dus kijk of je deze gedachten en gevoelens kunt accepteren en verwelkomen.

2. Loslaten

Stel jezelf vervolgens de volgende vragen:

  • Kan ik dit gevoel loslaten? (Ja of nee?)
  • Wil ik het loslaten? (Ja of nee?)
  • En zo ja wanneer? (Nu of nu nog niet?)

 

Wanneer het loslaten niet meteen lukt ligt er mogelijk een bepaalde behoefte onder het gevoel waardoor het gevoel sterker is. Je kunt jezelf afvragen wat deze behoefte is. Is het een behoefte aan goedkeuring, liefde, controle, zekerheid, veiligheid of is het misschien een behoefte om bij een groep te horen of je juist af te willen zonderen?

Als je weet welke behoefte onder je gevoelens ligt, kan je jezelf afvragen of je meer van deze behoefte ervaart door het heel hard te willen. Dus helpt bijvoorbeeld de behoefte aan goedkeuring om meer goedkeuring te ervaren? Is het zo dat hoe meer goedkeuring je wilt, hoe meer goedkeuring je krijgt? Van hetgeen waar jij behoefte aan hebt, krijg je niet meer door er naar te streven.

Je kunt nu kijken of je de onderliggende behoefte los kunt laten en hier niet meer (of in ieder geval minder) naar te streven. De mensen om wie jij geeft en de mensen die om jou geven, geven jou hetgeen waar jij behoefte aan hebt. Daar kun je op vertrouwen. Oók als ze het misschien niet naar je uitspreken.