Hummus en Tahin

Hummus is een pasta op basis van kikkererwten die rijk zijn aan vezels, plantaardige eiwitten, ijzer en B-vitamines. Voor vegetariërs zijn kikkererwten, en dus ook hummus, een perfecte vleesvervanger. Hummus is zeer veelzijdig. Je kunt er zelf ingrediënten aan toevoegen zoals verse koriander, dragon of chilipeper en gebruiken op bijvoorbeeld brood of als groentendip. Hummus uit de supermarkt bevat vaak veel zout en conserveringsmiddelen. Zelf hummus maken is leuk, makkelijk én nog gezonder.

Tahin is een sesampasta en één van de ingrediënten van hummus. Je kunt tahin in een potje in de supermarkt kopen maar ook eenvoudig zelf maken.

Ingrediënten

hummus-1058000_1920

400 g kikkererwten in blik

2 eetlepels tahin

sap van 1 citroen

1 tl gemalen komijn

3 el extra vierge olijfolie

Snufje zout

Voor de tahin (2 eetlepels):

40 g sesamzaad

30-40ml extra vierge olijfolie

Snufje zout

1 tl citroensap

Bereiding

Tahin

Rooster het sesamzaad op een met bakpapier beklede bakplaat in circa 10-15 min op 175 graden in de oven tot ze lichtbruin kleuren en gaan geuren. Schep regelmatig om. Laat enigszins afkoelen.

Doe het sesamzaad met een klein scheutje olijfolie, het zout en citroensap in de blender en meng alles tot een smeuïge pasta. Voeg meer olijfolie toe als het te dik is.

Hummus

Spoel de kikkererwten af onder stromend water. Meng in een keukenmachine de kikkererwten, tahin, citroensap, komijn, zout en de olijfolie tot een gladde puree. Voeg wanneer de puree te dik is een klein beetje water toe.

Tips

Je kunt voor de smaak extra ingrediënten toevoegen aan de hummus. Maal gedroogde kruiden even in de vijzel.

  • Paprikapoeder
  • Chili-vlokken
  • Koriander
  • Harissa
  • Dragon
  • Oregano
  • Verse peterselie
  • Ruccola
  • Sambal
  • Jalapeno peper
  • Avocado
  • Gedroogde tomaatjes