Leefstijl en Gezondheid

Wanneer je gezondheid één van je belangrijkste bezittingen is, is leefstijl één van je belangrijkste instrumenten. Je leefstijl is namelijk het meest bepalend voor je gezondheid. Met je leefstijl kan je goede genen áán en slechte genen uit zetten. Dit beschermt je onder andere tegen gewichtstoename, depressie en chronische ziekten zoals diabetes, kanker en hart- en vaatziekten. Een gezonde leefstijl is: gezond eten, niet roken, matig met alcohol, veel bewegen, stressreductie (ontspanning), goed slapen en de dingen doen die jij belangrijk vindt en waar je blij van wordt (zingeving).

Met je leefstijl kan je goede genen áán en slechte genen uit zetten. Dit beschermt je tegen onder andere gewichtstoename, depressie en chronische ziekten.

 

Goede en slechte genen

Niemand kan alleen maar ‘goede’ of ‘slechte’ genen hebben. Iedereen heeft goede genen én slechte genen. Hoe gezond (of ongezond) je bent gaat dus niet over het wel of niet hebben van goede of slechte genen, maar over de vraag welke van jouw genen ‘aan’ of ‘uit’ staan. Dit wordt ook wel genexpressie genoemd.

Vergelijk je genen met duizenden dimlichten in de kleuren groen en rood. De groene dimlichten staan voor goede genen (deze promoten gezondheid), de rode dimlichten voor slechte genen (deze promoten ziekte). Welke dimlichten aan staan en hoe sterk ze branden (0-100%) kan je zelf bepalen. Dit inregelen van het licht doe je met je leefstijl.

Je leefstijl bepaalt dus welke dimlichten (welke genen) op welke sterkte aan staan. Een gezonde leefstijl zet vooral goede genen aan en laat slechte genen zwakker tot uiting komen. Een ongezonde leefstijl doet het tegenovergestelde. Dit is dus zowel goed als slecht nieuws: het biedt mogelijkheden om je gezondheid te verbeteren door je leefstijl aan te passen maar het biedt ook bedreigingen wanneer je niet zo gezond leeft. Het is in ieder geval nooit te laat om aan de knoppen van je genen te draaien. Je kunt op elk moment starten met een gezonde leefstijl en hiermee je gezondheid verbeteren.

Al binnen 3 maanden vanaf het moment dat je je leefstijl verbetert door bijvoorbeeld meer te bewegen en gezonder te eten, verbeter je de werking van meer dan 500 genen. Je stofwisseling verloopt beter en je gewicht stabiliseert zich op een gezond niveau. De kans op gewichtstoename en ziekten neemt sterk af.

Al binnen 3 maanden vanaf het moment dat je je leefstijl verbetert door bijvoorbeeld meer te bewegen en gezonder te eten, verbeter je de werking van meer dan 500 genen.

 

Een leefpatroon voor je leven

Je leefpatroon is niet iets wat tijdelijk is, maar wat je dagelijks, jaar in en jaar uit eet en doet. Het gaat erom dat wanneer je op een dag iets minder groenten hebt gegeten, je de volgende dag wel weer voldoende groenten eet. Dit doe je uit gewoonte, zonder erbij na te denken. Als je geen tijd hebt om 30 minuten te wandelen, doe je het 15 minuten en morgen gewoon weer 30. Of 40.

Het aanleren van een gezonder leefpatroon en het omzetten naar gewoonten gaat niet van de één op de andere dag. Met kleine stapjes, niet overhaasten, het luisteren naar je lichaam en veel geduld kom je er wel.

silhouette-683751_1920