Blueberry muffins met havermout

Blauwe bessen zijn het hele jaar verkrijgbaar maar alleen in de zomer en nazomer komen ze uit Nederland en/of andere Europese landen. Dat is ecologisch gezien dus de beste periode om lekker veel blauwe bessen te eten. Ik haal ze ook graag in huis want ze zijn erg lekker, gezond (veel antioxidanten!) en makkelijk te verwerken in bijvoorbeeld de yoghurt, in een zomerse salade of gewoon om tussendoor een paar in je mond te stoppen. Heb je er te veel? Dan kan je ze ook invriezen of je maakt er deze lekkere en verantwoorde blueberry havermout muffins van! Deze muffins bevatten geen suiker en geen boter, zijn rijk aan vezels.

Je kunt het best kiezen voor biologische bessen omdat er bij de kweek van blauwe bessen vrij veel bestrijdingsmiddelen gebruikt worden.

Ingrediënten (voor ca. 8 muffins)

150 g blauwe bessen

50 g havermout

150 g volkorenmeel

1,5 tl bakpoeder

80 g honing

50 g olijfolie

2 kleine eieren

150 g Griekse yoghurt

50 ml (karne)melk

snufje zout

citroenrasp van 1 citroen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Maal de havermout fijn met een chopper of keukenmachine en doe samen met het volkorenmeel, het bakpoeder en een snufje zout in een kom en meng door elkaar. Klop in een andere kom de eieren los en meng met de olijfolie, honing, citroenrasp, Griekse yoghurt en (karne)melk. Schep het eiermengsel voorzichtig en niet te lang door het havermoutmengsel.

Was de blauwe bessen en meng ze met een klein beetje volkorenmeel zodat ze licht bedekt zijn. Schep de bessen door het beslag.

Doe het beslag in de muffinvormpjes en zet circa 35 minuten in de oven. De muffins zijn gaar als je er een prikker in kunt prikken die er droog uitkomt. Laat de muffins op een rooster afkoelen.

Copyright By Lianne Maan