Je hebt niet veel nodig om zelf zuurkool te maken. Het is leuk, handig, gezond en lekker. Het enige wat je nodig hebt naast een witte kool en wat zout, is een weckpot, zuurkoolpot of een fermentatiepot met waterslot. De melkzuurbacteriën die van nature voorkomen op de kool doen zelf al het werk. Zij zorgen er voor dat de witte kool na een paar weken is veranderd in heerlijke zuurkool.
Ingrediënten
1 witte kool
1,5 eetlepel zout
Eventueel wat kruiden en/of specerijen: peper, sesam, komijn, laurier, jeneverbes, kruidnagel
Extra benodigdheden
Grote weckpot (minmaal 1 liter), zuurkoolpot met watergoot of fermentatiepot met waterslot
Bereiding
Verwijder de buitenste en eventueel slechte bladeren van de witte kool en snijd de kool in vieren. Verwijder de harde kern. Snijd de kool in dunne repen of rasp hem fijn. Was de gesneden kool niet omdat je dan de bacteriën die nodig zijn voor het fermentatieproces wegwast. Andere bacteriën of schimmels die aanwezig zijn gaan tijdens het fermentatieproces dood.
Doe de fijngesneden kool in een grote kom, voeg het zout en eventueel kruiden en specerijen toe en meng met de groenten. Kneed met beide handen de kool stevig totdat de kool vocht los laat en zacht begint te worden. Doe de kool laagje voor laagje in de weckpot of zuurkoolpot en druk goed aan zodat de kool onder het vocht staat. Voeg een volgende laag kool toe en ga zo verder tot alle kool in de pot zit. Duw goed aan en zorg dat alle kool onder water staat. Voeg eventueel een paar kruidnagels en/of jeneverbessen toe. Om de kool goed onder het water te houden kan je eventueel een schoteltje op de kool leggen. Dit vermindert de kans op schimmelvorming.
Sluit de deksel van de weckpot of fermentatiepot. Open de pot niet gedurende het fermentatieproces omdat er dan zuurstof bij komt en er schimmels kunnen groeien. De rubbere ring van de weckpot laat wel lucht (koolzuurgas) uit maar geen zuurstof naar binnen. Gebruik je een fermentatiepot met waterslot dan vul je het waterslot tot de helft met water en steek je in door deksel. Het waterslot zorgt er voor dat het gas uit de pot kan, maar zuurstof niet naar binnen.
