Lianne Maan

Kopie van DSC_0178

Gezond eten en leven, voldoende bewegen, tijd nemen voor échte ontspanning, een doel hebben in je leven, en oprechte verbinding met de mensen die je liefhebt. Dat zijn mijn ingrediënten voor een gelukkig en gezond leven.

Ik ben Lianne Maan, diëtist en gezondheidswetenschapper, en woon samen met mijn vriend Niels in Blaricum.

Gezondheid heeft mij altijd geïntrigeerd. Gezondheid is niet vanzelfsprekend maar vergt, naast een dosis geluk, een zekere mate van inspanning. Ik hecht er veel waarde aan om die inspanning (mijn voeding en leefstijl) wél vanzelfsprekend te laten zijn.

Passie voor voeding

Toen ik klein was, was ik een moeilijke eter. Als peuter at ik alleen maar groenten als er een dot appelmoes op zat of wanneer het samen met een stukje komkommer naar binnen werd geschoven. Mijn zus was daarentegen als kind al dol op spruitjes en bloemkool, iets waar ik toen niets van moest hebben. Ik denk dat het het moment was waarop mijn moeder aan ons vroeg of wij voortaan, net als zijzelf, vegetarisch wilde gaan eten. Vanaf dat moment ben ik anders naar voeding gaan kijken. Ik was een jaar of 13. En ja, die uitdaging wilde ik wel aangaan. Maar dat betekende wel meer groenten en vooral anders gaan eten. Het was leuk en interessant. Ik stond meer open voor voeding en verwelkomde nieuwe gerechten en ingrediënten. Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in voeding, de oneindige mogelijkheden die je hebt om een lekkere gerecht te maken, en hoe goed je je daar vervolgens bij voelt.

Een studie in Voeding en Gezondheid

Vanwege die ervaring en interesse ben ik in 2004 begonnen aan mijn studie Voeding & Diëtetiek aan de Haagse Hogeschool.  In deze opleiding leerde ik veel over voeding en het menselijk lichaam. Na 4 jaar behaalde ik mijn diploma en kon aan het werk als diëtist op de kinder- en diabetespoli van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Maar ik was voor mijn gevoel nog niet uitgestudeerd. Ik wilde nóg meer leren en vooral zelf antwoord kunnen geven op de vragen die ik nog had. Bovendien, ik was toen 21 en voor mijn gevoel nog te jong om al fulltime te gaan werken. Ik bleef een paar uur in de week als diëtist op de diabetespoli werken en ben de wetenschappen ingedoken met de Master Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

In de Master Gezondheidswetenschappen leerde ik meer over het wetenschappelijk onderzoek en dat hielp mij om het plaatje completer te krijgen op het gebied van voeding en gezondheid. Ik kon antwoorden vinden op vragen die ik had en ik kon op zoek gaan naar wat goed is voor het individu in plaats van de algemene bevolking. In 2010 studeerde ik af en sinds die tijd werk ik op de Scientific-afdeling bij de voedingssupplementen-tak van Nestlé Health Science.

Holistische (leefstijl)geneeskunde

Ik heb in de afgelopen jaren diverse opleidingen en cursussen in de Orthomoleculaire Voedingsleer gevolgd. Hierin leerde ik hoe een kleine aanpassing in de voeding kan leiden tot grote effecten op de gezondheid. Ik leerde dat één enkele vitamine in sommige situaties de stofwisseling vlot kan trekken of dat één bacterie in de darm het immuunsysteem kan triggeren. Ik kwam in aanraking met interessante specialisten en opkomende vakgebieden zoals leefstijlgeneeskunde. Ik leerde onder andere over het belang van ontspannen in ons hectische bestaan en volgde de cursus Sedona Methode bij Maarten Klatte (arts).

Al deze inzichten bij elkaar lieten mij inzien dat een holistische, integrale benadering belangrijk is voor het optimaliseren van gezondheid, het terugdringen van ziekten en zelfs het kunnen omkeren van leefstijlgerelateerde aandoeningen zoals type 2 diabetes. Ik vind het geweldig om me te verdiepen in deze onderwerpen, om op zoek te gaan naar antwoorden in (wetenschappelijke) literatuur, om hier een mooi artikel over te schrijven en mensen te inspireren om gezonder te eten en te leven. Dat doe ik met deze website. Het zijn kleine stapjes die stuk voor stuk helpen om morgen gezonder op te staan.

Heb je vragen of wil je contact met me opnemen? Klik dan door naar de contact pagina.

WP_20160710_15_14_32_Pro