Appelkaneel-brood

Tijdens een fietstocht in Limburg kwamen we langs de molen De Grauwe Beer in Beesel. Ze verkochten eigen gemalen meel met het recept voor dit appelkaneel-brood. Natuurlijk heb ik dat thuis direct uitgeprobeerd! Je kunt het recept met elk ander type meel maken.

Dit brood neigt een beetje naar een cake aangezien er een kleine hoeveelheid melk, suiker en boter in gaat. Het bevat echter veel minder vet en suiker dan cake en dat maakt het een goede ‘vervanger’ voor de momenten waarop je toch graag een koekje bij de koffie lust!

Ingrediënten

500 g tarwebloem

1 zakje (7 g) gedroogde gist

10 g zout

50 g boter

300 ml melk

1,5 el kaneel

3 el suiker

2 geschilde appels, in kleine stukjes

Bereiding

Doe de bloem in een kom en meng de giste en het zout er door. Verwarm de melk met de boter in een pannetje op laag vuur. Laat de melk iets opwarmen en zet het vuur uit. Wacht tot de boter gesmolten is en opgelost in de melk. Meng door de bloem tot een deeg. Laat 15 minuten staan en meng 5-10 minuten tot een zacht en elastisch deeg.

Dek af met plasticfolie en laat het 1 uur op een warme plaats rijzen.

Druk het deeg op een licht met bloem bestrooid bakpapier uit tot een rechthoekige lap van circa 40×20 cm. Meng de suiker en het kaneel en strooi dit over de lap. Strooi de stukjes appel over het suiker/kaneel-mengsel. Rol het deeg in de lengte op en vouw de zijkanten terug over de rol. Keer om zodat het deeg met de gevouwen zijkanten naar beneden ligt. Leg het op een bakplaat, bedek met plasticfolie en zet nogmaals 1 uur op een warme plaats.

Verwarm de oven voor op 200 graden en bak het brood 25-30 minuten.

Copyright By Lianne Maan