Ontspannen

Ontspannen in het leven staan is misschien wel de beste les voor de tijd van nu. Ontspannen zijn is goed voor je lichaam (je hebt minder kans op ziekten) én je geest. Als jij ontspannen bent, ben je sterk, krachtig en effectief. Je vangt in een soepele beweging het glas uit de lucht dat je per ongelijk van het aanrecht stootte. Je was in opperste concentratie en zeer doeltreffend. Je wordt beloond met een voldaan gevoel en een glimlach op je gezicht. Zo willen we dat zien. Als jij ontspannen bent, kan je de wereld aan.

 

Stress in het leven

Het maakt het lastig dat het leven vol staat van situaties die spanning en stress oproepen. We moeten van alles, we willen van alles en we vinden overal iets van. We willen een interessant sociaal leven, maar ook tijd voor onze kinderen en partner, we willen fit en gezond blijven, en daarnaast ook een bloeiende carrière. We willen misschien een beetje te veel van alles. En dat levert spanning en stress op.

Wanneer stress zich opstapelt verdwijnt je doeltreffendheid, je kracht en effectiviteit. Je hoofd is dan niet alleen bij het glas van het voorbeeld hierboven dat je van het aanrecht stoot. Maar ook bij de aardappels die aanbakken, de kinderen die jengelen, de hond die uitgelaten moet worden, de rekeningen die je nog moet betalen en de aanvaring met je baas eerder op de dag. Het zit allemaal in je hoofd en alles heeft je aandacht. Het gevolg is dat het glas in duizend stukjes uit elkaar spat op de keukenvloer.

 

Negatieve gedachten en stress

Het grootste gevaar schuilt in het denken en alle negativiteit die we in ons hoofd met ons mee brengen. Onze gedachten zijn onze grootste vijand als het gaat over stress en spanning. Langdurige stress en stress symptomen ontstaat niet door vervelende situaties. Het ontstaat door onze innerlijke reactie op de situatie. Door wat wij erover denken, wat we voelen en wat we ermee willen. We worden angstig, onzeker, boos of onrustig. We willen er iets mee maar weten niet wat. Deze gevoelens veroorzaken spanningen en stress. Niet de situatie op zich.

Vervelende situaties kun je niet altijd veranderen of voorkomen, maar wél de manier waarop jij ermee om gaat.

 

Effect van stress op het lichaam

Bij stress komen er hormonen vrij die op de lange termijn schadelijk zijn voor het lichaam. Cortisol is het belangrijkste stress hormoon en zorgt ervoor dat je eetlust toe of juist afneemt, dat je meer vet opslaat, en dat je alvleesklier minder insuline aanmaakt waardoor je bloedsuikers stijgen. De kans op ziekte zoals overgewicht en diabetes is sterk verhoogd bij mensen die veel stress ervaren.

 

Loslaten; de Sedona Methode

We zijn geneigd leuke dingen snel te vergeten en vervelende situaties met ons mee slepen. Het is beter voor ons lichaam en onze geest als we dit omkeren: denken aan de leuke dingen, en de minder leuke dingen zo snel mogelijk vergeten. Ofwel: loslaten.

Het loslaten van negatieve gedachten en gevoelens is een methode om stress te verminderen. De bloeddruk daalt met de minuut wanneer mensen gedachten of gevoelens die stress oproepen loslaten. Mensen worden gelukkiger en meer ontspannen als zij de kunst van het loslaten beheersen. Lees hier meer over de Sedona Methode.

 

human-753185_1920