Bewegen

Naast gezonde voeding, voldoende ontspanning, zingeving aan het leven en sociale verbinding hoort beweging bij een gezonde leefstijl. Lichamelijke beweging is een levensbehoefte. Het lichaam is gemaakt om te bewegen, de stofwisseling en voedselvertering is afgestemd op de beweging die het lichaam dagelijks maakt. In de afgelopen decennia zijn we in het dagelijkse leven veel minder gaan bewegen. De computers hebben geleid tot veel meer zittende kantoorbanen en auto’s hebben er voor gezorgd dat we minder wandelen en fietsen. De Leefstijlmonitor van het RIVM laat zien dat Nederlanders dagelijks gemiddeld 8,7 uur zittend doorbrengen. Wanneer je minder dan 3 uur op een dag zou zitten, verlengt dit je leven met 2 jaar (Katzmarzyk, 2012).

Zittende leefstijl als het ‘nieuwe roken’

Er wordt wel eens gezegd dat een zittende leefstijl ‘het nieuwe roken’ is. Dit is niet helemaal waar; roken is en blijft schadelijker voor de gezondheid dan een zittende leefstijl. Maar net als de opkomst van roken in de vorige eeuw en de nadelige effecten die het op de gezondheid bleek te hebben, zien we nu dat een zittende leefstijl een trend lijkt te zijn met eveneens nadelige gevolgen voor de gezondheid. Onderzoek van Leicester University onder bijna 800.000 mensen laat bijvoorbeeld zien dat mensen die het meest zitten 2x zoveel kans hebben op suikerziekte en 2,5x zoveel kans op hart- en vaatziekten. Ook wanneer deze mensen naast de vele uren zitten voldoende bewegen (minimaal 30 minuten per dag), is er alsnog een verhoogd risico (Henson et al. 2015).

Bewegen geeft energie

We moeten dus meer bewegen. Naast dat meer bewegen de kans op overgewicht, diabetes, kanker en hart- en vaatziekten kan verminderen, geeft bewegen ook energie. Mensen die in het dagelijkse leven meer bewegen, hebben meer energie. Het helpt dan ook, wanneer je je moe voelt, om te gaan bewegen. Je moet hiervoor misschien even een drempeltje over maar je zult merken dat wanneer je de eerste stappen van een wandeling of rondje hardlopen hebt gezet je al energieker voelt. Om je lichaam in beweging te zetten heb je energie nodig. Dus wanneer jij je stappen zet, gaat je lichaam energie maken. Je verbrandt calorieën en krijgt er energie voor terug! En dat voel je.

Sport & Laag-intensieve beweging

Bij bewegen gaat het er om dat je niet stil zit en dat je lichaam moet werken om iets voor elkaar te krijgen. Je hoeft niet dagelijks intensief te gaan sporten, het zijn vooral de dagelijkse laag intensieve bewegingen die goed zijn voor je gezondheid. Laag intensief bewegen doe je wanneer je de trap op of af loopt, wanneer je stofzuigt of de ramen lapt. Wanneer je het vuilnis buiten zet, het gras maait en het straatje veegt. Loop eens een blokje om en pak wat vaker de fiets. Heb je een kantoorbaan? Maak dan een wandeling tijdens de lunchpauze, maak gebruik van de trap, sta-werkplekken en ga een verdieping hoger naar het toilet en haar daar je koffie. Als je daarnaast een of twee keer in de week wat intensiever sport zodat je hartslag goed omhoog gaat, je bloedsomloop wordt gestimuleerd en je spieren worden getraind, werk je optimaal aan je conditie.

man-1075133_1920