Regelmatig maakt mijn vriend een bechamelsaus voor lasagne en cannelloni. Bechamel is ook een goede basis voor kaas-, champignon- of andere sausen. Het is heel eenvoudig en snel te maken en bevat slechts een paar ingrediënten: boter, bloem en melk.
Ingrediënten
50 g roomboter
50 g bloem
500 ml melk
Eventueel een mespuntje nootmuskaat
Peper en zout
Bereiding
Smelt de boter in een sauspannetje op laag vuur. Roer de bloem erdoor en blijf enkele seconden roeren totdat de bloem goed gemengd is met de boter. Giet er vervolgens de melk bij en breng alles op laag vuur en al roerend aan de kook. Laat de saus zachtjes 20 minuten pruttelen terwijl je af en toe blijft roeren.
Voeg peper, zout en eventueel nootmuskaat toe.
Tips
- Je kunt eindeloos variëren met deze saus door bijv. geraspte kaas (Parmezaan, Gruyere, oude kaas), gehakte en gebakken paddenstoelen of mosterd toe te voegen.