Trifle van stoofperen en hangop

Deze trifle heb ik gemaakt als toetje op oudejaarsavond. Ik eet vrijwel nooit toetjes maar bij uitzondering pak ik graag een keertje uit. Deze trifle is feestelijk en lekker, maar niet zo zwaar en met zoveel suikers en verzadigde vetten als roomijs of tiramisu. Bovendien voegen de peren vezels en vitamines toe en de hangop levert probiotische bacteriën die helpen bij je spijsvertering.

Ingrediënten (circa 10 porties)

Voor de hangop:

1,5 liter yoghurt

1 vanillestokje

250 ml slagroom

Voor de cake:

200 g bloem

200 g roomboter

200 g suiker

4 eieren

Voor de stoofperen:

1,5 kg stoofperen

500 ml rode wijn

750 ml water

4 kaneelstokjes

4 steranijs

2 cm gemberwortel

300 g suiker

Bereiding

De hangop moet minimaal een nacht uitlekken dus begin hier op tijd mee. Leg een dunne theedoek in een zeef en hang de zeef boven een kom. Doe de yoghurt in de theedoek en knoop de punten van de theedoek losjes dicht zodat de yoghurt is afgedekt. Zet de kom met de yoghurt minimaal een nacht in de koelkast.

Ook de cake kan je een dag van tevoren maken. Snijd de boter in blokjes en laat op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 150 graden. Klop ondertussen de eieren los en vet het cakeblik in met boter. Klop de boter met de suiker luchtig en voeg de eieren in delen toe. Voeg de bloem toe en meng alles tot een luchtig beslag. Doe het beslag in de cakevorm en bak 50-60 minuten in de oven. Om te controleren of de cake gaar is prik je met een satéprikker in het midden van de cake. De statéprikker moet schoon en droog uit de cake komen. Laat de cake in het blik afkoelen.

Maak nu de stoofpeertjes. Schil de peren maar laat het steeltje aan de peren zitten. Doe de peren met de wijn, het water, de suiker en de specerijen in een pan. Voeg eventueel wijn en water toe totdat de peren onder staan. Breng zachtjes aan de kook en stoof de peren met deksel op de pan en op zacht vuur in 60 minuten gaar. Laat de peren in het vocht afkoelen. Doe 200 ml van het kookvocht in een steelpannetje en kook voor de helft in tot een siroop.

Wanneer de peren aan het stoven zijn kan je de hangop afmaken. Het vocht uit de yoghurt is door de theedoek en de zeef in de kom gelopen. In de theedoek houd je een dikke substantie over. Dit is de hangop. Schep de hangop in een kom. Snijd het vanillestokje overlangs doormidden en schraap met een mesje de merg uit de vanille. Doe de slagroom in een kom en voeg de vanillemerg eraan toe. Klop de slagroom luchtig. Spatel de slagroom door de hangop. Zet de hangop tot gebruik in de koelkast.

Selecteer de drie mooiste peren voor de garnering. Snijd de rest van de peren in kwarten en ontdoe ze van hun steeltjes en klokhuizen. Houd 5-8 kwarten apart. Snijd de rest in kleine blokjes.

Nu kan je beginnen met het opbouwen van de trifle. Gebruik hiervoor een mooie ronde schaal en bedek de bodem met een laag cake. Snijd of breek de cake in stukjes zodat de bodem helemaal bedekt is. Besprenkel de cake met een beetje siroop. Verdeel de achtergehouden perenkwarten rechtopstaand langs de rand van de schaal. Schep een derde van de hangop op de cake en strijk glad. Verdeel de helft van de perenblokjes over de hangop en dek af met een 2e laag cake. Je houdt waarschijnlijk cake over. Besprenkel de cake met de siroop en schep de helft van de overgebleven hangop erop. Verdeel de rest van de perenblokjes over de hangop en eindig met het laatste deel hangop. Zet de achtergehouden peren rechtop in de hangop. Verdeel er eventueel nog wat bramen over en bestrooi met poedersuiker.

Trifle van stoofperen en hangop