Pesto

Zelf pesto maken is heel eenvoudig. Je kunt een voorraad maken en in kleine bakjes invriezen. Zelfgemaakte pesto is échte pesto. Supermarkt pesto mag, als je het mij vraagt, eigenlijk geen pesto heten. Naast dat supermarkt pesto vaak veel conserveringsmiddelen en andere onnodige ingrediënten bevatten, bevatten ze vrijwel nooit de ingrediënten waar een pesto uit hoort te bestaan: basilicum, olijfolie, pijnboompitten en Parmezaanse kaas.

Echte pesto is heel gezond. Basilicum bevat calcium, ijzer, magnesium, kalium, vitamine A, B3, B6 en C. Daarnaast is basilicum een ontstekingsremmer en sterke antioxidant. Olijfolie bevat gezonde (onverzadigde) vetten die ook ontstekingsremmend werken. Ook pijnboompitten bevatten gezonde, onverzadigde vetten en heeft antioxidatieve eigenschappen. Ze bevatten diverse vitamines, mineralen en eiwitten.

Voor een goede pesto is de kwaliteit van de ingrediënten belangrijk. De krachtige smaak van de pesto komt immers uit de ingrediënten. De basilicum moet stevige bladeren hebben met een sterke geur en smaak. Rasp de Parmezaanse kaas zelf en gebruik goede kwaliteit en geurende extra vierge olijfolie.

 

Ingrediënten

image-2017-11-06 (4)

50 g pijnboompitten

80 g Parmezaanse kaas

30 g basilicumblaadjes

100 ml extra vierge olijfolie

2 teentjes knoflook

Snufje zout

 

Bereiding

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze lichtbruin kleuren. Laat afkoelen op een schoteltje. Pel de knoflook en hak fijn. Rasp de Parmezaanse kaas. Doe de pijnboompitten, knoflook, Parmezaanse kaas en een snufje zout in de keukenmachine en maak fijn. Voeg de basilicum toe en laat de machine draaien tot alle blaadjes fijngesneden zijn. Voeg de olijfolie toe en laat de machine draaien tot er een mooie pesto ontstaat. Proef en voeg zo nodig nog een beetje zout toe.

 

Tips

  • Je kunt variëren op dit recept, bijvoorbeeld door gebruik te maken van hazelnoten in plaats van pijnboompitten, rucola in plaats van basilicum of pecorino in plaats van Parmezaanse kaas.
  • Voeg gedroogde tomaatjes toe voor een rode pesto.
  • Alhoewel knoflook erg gezond is en extra smaak geeft aan je pesto, kan het zijn dat je, net als ik, niet zo van knoflook houdt. Laat in dat geval het ingrediënt gewoon weg.

     

image-2017-11-06 (7)