Meer bewegen en minder zitten hoeft echt niet zo moeilijk te zijn

Langdurig zitten is dodelijk. Hoewel roken nog altijd veel schadelijker is, wordt langdurig zitten ook wel het nieuwe roken genoemd. Langer dan 1 uur achter elkaar zitten is al genoeg om reacties in het lichaam te veroorzaken die slecht zijn voor de gezondheid. Langdurig zitten is dan ook gerelateerd aan een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten, nierziekten en vroegtijdig overlijden. Het hoogste risico op vroegtijdig overlijden hebben mensen die meer dan 12,5 uur per dag zitten. Vooral zittend tv kijken is slecht voor de gezondheid. Dus heb je een kantoorbaan waar je veel zit, ga je met de auto naar je werk en besteed je je avond voor de tv, op de bank? Dan val je in de risico-groep. Het maakt hierbij niet veel uit of je naast het vele zitten dagelijks een half uur sport of actief bent.

Niet echt een positief bericht dus. Maar wat kunnen we eraan doen?

Veel bedrijven hebben tegenwoordig zit/sta-werkplekken die werknemers moeten stimuleren minder te zitten en meer te staan. Bij staand werken gebruik je meer spieren en verbrand je zo’n 20% meer calorieën. Meer staan is goed, maar er moet wel een balans zijn. Te veel staan heeft namelijk ook nadelen. Staan is vermoeiend waardoor je snel geneigd bent te gaan hangen aan het bureau. Hierdoor komt er een verkeerde belasting op gewrichten, nek en polsen en kunnen er blessures ontstaan. Staand werken geeft bovendien een extra belasting op het hart- en vaatstelsel en op de benen en voeten. Het kan het ontstaan van spataderen stimuleren en bij mensen met hart- en vaataandoeningen kan er teveel druk op de bloedvaten komen. In veel bedrijven gaan de meeste mensen na een maand het zittend werken te hebben afgewisseld met staand werken, weer voltijds zitten.

 

Het devies: micropauzes

Elk half uur even opstaan is het devies, en de hele dag door blijven bewegen. Dus niet denken dat het voldoende is om de beweging ‘op te sparen’ en aan het eind van de dag een blokje om te gaan of naar de sportschool, maar de hele dag door kleine bewegingen maken en zo min mogelijk stilzitten. Het blokje om of de sportschool blijven daarbij echter ook een goed idee. Bij computerwerk adviseren ergonomen om te zitten en dit om de 30 minuten af te wisselen met ongeveer 8 minuten staan en 2 minuten bewegen (lopen, rekken, strekken). Deze ‘micropauzes’ verbeteren niet alleen de houding en comfort maar ook de werkprestatie. Het regelmatig veranderen van de houding vermindert bovendien het risico op overbelasting en blessures.

Langdurig staand werken is dus niet de oplossing. Korte momenten staan na 30 minuten zitten, aangevuld met extra beweging en afwisselende houdingen zijn belangrijk. Loop naar de printer, haal water, koffie en thee op een andere verdieping, vergader staand, neem de trap, loop een rondje over de afdeling en parkeer je auto een stukje verder van het gebouw. Alle beetjes beweging zijn belangrijk. Op een gegeven moment zal het je gewoonte worden en gaat het vanzelf, zonder erbij na te denken.

macbook-336704_1920

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s