Hoe een gezonde stad bijdraagt aan gezonde inwoners

In een omgeving waar de gezonde keuze de makkelijke keuze is, komt minder overgewicht voor. In Amsterdam loopt al enige jaren het project Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht. Het doel van dit project is het aantal kinderen met overgewicht verminderen. Amsterdam telt een hoog percentage te dikke kinderen en daar wil de gemeente iets aan doen. De Amsterdamse Aanpak Gezond Gewicht is een ambitieus project waarvan bij de start totaal niet duidelijk was of er een kans van slagen was. Toch zette de gemeente alles op alles om de gezondheid van de kinderen te verbeteren.

Nu blijkt dat het project inderdaad zijn vruchten begint af te werpen. In drie jaar tijd is het aantal kinderen met overgewicht met 12% afgenomen.

Het geheim lijkt te liggen in de combinatie van educatie en aanpassing van de omgeving. Kinderen en hun ouders wordt verteld wat gezond eten is en wat het belang is van voldoende beweging. Daarbij wordt ook het aanbod van gezonde voeding in openbare ruimten vergroot en dat van ongezonde voeding beperkt. Er worden speelpleintjes aangelegd, en fietspaden en trottoirs worden veiliger gemaakt. Alles bij elkaar leidt dus tot minder overgewicht en gezondere kinderen. Het weten op welke plekken gezond gedrag wordt gestimuleerd en op welke plekken juist niet, helpt om te bepalen waar jij het beste naartoe kunt gaan en welke plekken je misschien beter kunt vermijden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s