100 verschillende voedingsmiddelen per maand

De afgelopen maand heb ik bijgehouden hoeveel verschillende voedingsmiddelen ik eet en drink. Het zijn er in totaal 111 en daar ben ik best tevreden mee.

Het aantal verschillende voedingsmiddelen dat je per maand eet en drinkt, geeft aan hoe gevarieerd je eet, en hoe puur en natuurlijk je voeding is. Het advies is om minimaal 100 verschillende voedingsmiddelen per maand te gebruiken. Wanneer je kant-en-klaar producten gebruikt, bijvoorbeeld soep uit blik of een kant-en-klare quiche, dan telt het voor 1. Maar maak je de soep of quiche zelf, dan mag je alle ingrediënten die je in het gerecht hebt verwerkt meetellen. Het tellen daagt je dus uit om meer onbekende voedingsmiddelen te gebruiken, meer te variëren en om meer zelf te maken. Daarnaast geeft het goed inzicht in wat je eigenlijk allemaal eet en drinkt.

Het aantal verschillende voedingsmiddelen dat je per maand eet en drinkt, geeft aan hoe gevarieerd je eet, en hoe puur en natuurlijk je voeding is.

Ik kom regelmatig producten (meestal groenten of fruit) tegen die ik niet zo goed ken of waar ik nog niet zoveel ervaring mee heb. Ze trekken wel mijn aandacht en interesse. Ik vraag me af wat het is en hoe ze zouden smaken. Ondanks dat ze mijn fantasie prikkelen, laat ik ze meestal toch liggen omdat ik op dat moment geen idee heb wat ik ermee kan. Ik beloof mezelf een recept te zoeken en ze de volgende keer mee te nemen. Eenmaal thuis, ben ik die belofte vaak alweer vergeten. Op deze manier komen groenten en fruit die ik niet heel goed ken niet zo snel in huis. Maar sinds ik de afgelopen maand mijn voedingsmiddelen heb geteld, neem ik ook minder bekende groenten of vruchten mee naar huis of koop ik zaden om ze in het voorjaar in de moestuin te zaaien. En tot nu toe is het me iedere keer gelukt om iets lekkers te maken van deze minder bekende groenten. Zo heb ik een heerlijke stamppot gemaakt van Cavolo nero met geitenkaas, een hartige taart van rode kool, en noedels met shii take en zwarte bonen.

Sinds ik de afgelopen maand mijn voedingsmiddelen heb geteld, neem ik ook minder bekende groenten of vruchten mee naar huis of koop ik zaden om ze in het voorjaar in de moestuin te zaaien.

Op deze manier wordt koken leuk en interessant, en is het ook nog eens goed voor je gezondheid. Ik ga de komende maanden dus lekker aan de slag met raapstelen, winterpostelein, rammenas, aardperen en snijbiet. Ongetwijfeld ontdek ik zo heerlijke groenten die vaker op het menu zullen verschijnen. 

Photo by Lum3n.com from Pexels

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s