Afvallen in een omgeving vol met prikkels

Eén van de moeilijkste aspecten van afvallen is het continu weerstaan van prikkels en verleidingen uit je omgeving: ga je voor de chocola die je wordt aangeboden of kies je toch maar voor een appel. Neem je een handje van de chips die op tafel staat of ga je voor ongezouten nootjes? Pak je de roltrap naar de 3e verdieping of neem je de gewone trap? Heb je trek en loop je net langs een patatkraam op de markt, dan is de kans groot dat je zin krijgt in een patatje. De keuzes die je maakt worden beïnvloed door je omgeving. Het is een normale reactie op de prikkels uit je omgeving. Maar dat betekent niet dat je er niets aan kunt veranderen.

Word bewust van alle prikkels en je gewoontes

Wanneer je wilt afvallen of gezonder wilt leven zul je je bewust moeten worden van je omgeving en alle keuzes die je op een dag maakt. Dat is lastig omdat veel keuzes vanzelf gaan. Het zijn verankerde gewoontes geworden: normale en onbewuste reacties op prikkels uit je omgeving. Het is gedrag dat je, zonder erbij na te denken, uitvoert.

Om inzicht te krijgen in deze gewoontes helpt het om één keer per dag een moment stil te staan bij wat je die dag gedaan hebt. Heb je gesnackt tussendoor? Heb je de lift of roltrap genomen in plaats van de gewone trap? Wat heb je gedronken? Was dit water, thee en koffie of ook vruchtensap, limonade of frisdrank? Door dagelijks stil te staan bij de onbewuste keuzes die je die dag gemaakt hebt, zal je deze sneller gaan herkennen in real time. En op dat moment ben je in de gelegenheid om een andere (gezondere) keuze te maken. Het bewust zijn van je keuzes en de mogelijkheden die je hebt om ander gedrag aan te leren, is de eerste en belangrijkste stap naar een gezond gewicht en een gezond leven.

Verankerde gewoontes zijn onbewuste reacties op prikkels uit je omgeving

Plan to change!

Wil je afvallen en gezonder gaan leven? Zorg dan dat je bewust wordt van de prikkels uit je omgeving, de alternatieven die er zijn en de keuzes die je daarin maakt. Wees je bewust dat jouw gedrag een normale reactie op de omgeving is, maar dat dat niet betekent dat je er niets aan kunt doen. Vraag jezelf af waarom je bepaalde keuzes maakt. Is het impulsiviteit? Zijn het emoties? Heb je een sterke voorkeur voor zoet of zout? Een voorkeur voor gemak of inactiviteit? Of is er een achterliggende behoefte? Wanneer je je bewust bent van je gedrag en wanneer je weet waar dit uit voortkomt, kan je een plan maken om je gedrag alsnog te veranderen. Leg je in ieder geval niet neer bij je verankerde gewoontes want je bent sterk genoeg om deze te verbreken. Lees ook het artikel Een nieuwe gewoonte.

Niet teveel te gelijk

Eén van de belangrijkste adviezen bij verandering van ongezonde gewoontes is om niet te veel in één keer te willen veranderen. Maak keuzes in wat je wel en wat je nu nog even niet doet en focus je op de verandering die je op dit moment het belangrijkst vindt. Wanneer je 3 maanden lang je nieuwe, gezonde gedrag weet uit te voeren, zal je merken dat het steeds makkelijker gaat en je gezonde gedrag een nieuwe gewoonte gaat worden. Na 3 maanden is jouw lichaam al meetbaar gezonder, en dat is waar je het voor doet! Misschien is je gewicht al iets lager, maar in ieder geval verloopt je stofwisseling beter. En dat is voorwaarde voor een gezond gewicht op de lagere termijn. Go for it!

DSC_0401

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s